Getoonde content is geschikt voor bezoekers jonger dan 24.
U ziet een versie van de website waarop geen aanbieders en promoties getoond worden. Toon aanbieders en promoties
Deze website versie toon aanbieders en promoties. Geen aanbieders en promoties tonen.

Verantwoord gokken

Bij LiveBlackjack.nl kun je ons bijna altijd enthousiast krijgen voor een potje blackjack, maar we hebben ook regelmatig onze momenten van zen en bezinning. Soms moet er even niet worden gegokt. De reden is dat er met mate moet worden gegokt. 

Verantwoord gokken is gokken met mate en weten wanneer je moet stoppen en met hoeveel geld je kunt spelen. Nu online kansspelen in Nederland steeds toegankelijker worden is het extra belangrijk om nog bewuster te zijn over verantwoord gokken.

Wat is verantwoord gokken?

Want dat is het: bewustzijn over je gokgedrag. Spelers moeten weten tot hoever ze kunnen gaan en wanneer ze moeten stoppen. Verantwoorde spelers weten goed af te tasten waar de grens ligt tussen plezier en de drang om maar te blijven gokken. Hoeveel geld er ook valt te winnen met een kansspel, het is altijd zaak om te beseffen dat gokken altijd moet worden gedaan om het plezier en in mindere mate om de prijzen na te jagen. Spelers die op verantwoorde wijze gokken, kunnen op tijd stoppen. Verantwoord gokken is de verantwoordelijkheid van de speler zelf, maar ook aanbieders, spelontwikkelaars, en gokautoriteiten moeten bijdragen aan de voorlichting rondom verantwoord gokken en de risico’s daarvan. Dit wordt ook wel aangeduid als de preventie van gokverslavingen. 

De risico’s van gokken

Niet genoeg bewustzijn over verantwoord gokken leidt namelijk tot een aantal risico’s. Het belangrijkste risico is uiteraard dat van financiële problemen. Het risico van gokken zit hem namelijk vooral in de tijd die aan gokken wordt besteed en de uitgaven die daarmee gepaard gaan. Mensen die zichzelf niet onder controle kunnen houden, blijven maar geld uitgeven in de hoop een financiële klapper te maken. Omdat het huis op lange termijn altijd wint van de speler, kunnen de geldzorgen zich opstapelen als de bezoeker niet op tijd stopt en ook frequent gokt. Geldproblemen zorgen voor een sneeuwbaleffect, omdat het kan zorgen voor problemen in de relationele sfeer, maar ook in sociaal opzicht met collega’s, vrienden, of kennissen, net als concentratieproblemen en slaapproblemen.  

Wat is een gokverslaving?

Financiële problemen zijn met name zichtbaar bij mensen die een verslaving hebben. Een gokverslaving is een verslaving aan gokken waarbij iemand niet kan stoppen met het spelen van kansspelen waar in de meeste gevallen geld aan wordt uitgegeven. Die verslaving kan worden veroorzaakt door de aantrekkelijkheid van het spel zelf, maar vaker door de potentiële winstbedragen van die spellen. Omdat online kansspelen vaak meer uitbetalen dan offline kansspelen verplaatsen gokverslavingen zich steeds meer naar het internet. Bovendien hebben spelers tegenwoordig 24/7 toegang tot kansspelen terwijl men van oudsher afhankelijk was van de openingstijden van de landgebonden gokfaciliteit. 

CRUKS-register

Om mensen met gokverslavingen, en ook mensen die gekenmerkt worden als risicospelers, te weren uit het betreden van gokfaciliteiten is het CRUKS-register bedoeld. CRUKS verwijst naar het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen waarin mensen met gokproblemen worden opgenomen. Dit is een initiatief van de KSA die mensen met gokproblemen zowel op het internet als in een landgebonden vestiging in Nederland ervan moet weerhouden om te kunnen spelen. Opname in het register kan zowel op eigen aanvraag, maar ook op aanvraag van bekenden, schuldeisers, of familieleden. Bij het bezoeken van een online casino is bij aanmaken van een account het BSN-nummer nodig waarmee wordt gecontroleerd of de speler in het register staat. Bij het bezoek aan een fysieke vestiging gebeurt dat eveneens na een controle die ter plekke wordt gedaan. 

Meer informatie over gokverslaving 

Voor meer hulp omtrent gokverslavingen raadt LiveBlackjack.nl de volgende websites aan. Deze websites staan bekend als autoritair in hun vakgebied en geven dan wel meer informatie of hulp of gokverslavingen en verantwoorde kansspelen: